EDINA

JE EDINSTVENA

Preberi zakaj ali si oglej video

Oglej si video

EDINA je povsem ekološka nagrobna sveča, saj je:

EDINA povsem slovenska

Edina je v celoti proizvedena v Sloveniji. Gre torej za povsem našo, lokalno zgodbo. Stekleni kozarec proizvaja slovensko podjetje Steklarna Hrastnik, ki sodi med najbolj cenjene proizvajalce stekla na svetu. Pokrovček proizvaja podjetje HPS Aluprodukt, in sicer iz aluminija, proizvedenega v Sloveniji. Stenje proizvaja podjetje Zastor iz Rečice pri Laškem, ki je po svoji kvaliteti znano v širšem evropskem prostoru. Njen glavni sestavni del – vosek, se proizvaja iz odpadnega jedilnega olja, ki se zbira v Sloveniji. Vse preostale nagrobne sveče na tržišču uporabljajo vsaj enega izmed materialov (parafin, palmov vosek, granulat za izdelavo plastike, vezja, diode, baterije, sončne celice…), ki se dobavljenih iz oddaljenih lokacij, z njihovim transportom pa se dodatno onesnažuje okolje.

EDINA povsem naravna

Edina je sestavljena iz povsem naravnih in obnovljivih materialov. Poleg stekla, aluminija in bombaža uporabljamo inovativen in povsem naraven vosek, pridobljen iz lokalnega, obnovljivega ter odsluženega vira – prečiščenega in obdelanega odpadnega jedilnega olja. Na trgu je mogoče zaslediti sveče, polnjene s palmovim voskom. Le-ta za razliko od voska, ki se nahaja v Edini, v Slovenijo prihaja iz zelo oddaljenih krajev (najpogosteje iz Indonezije). Še huje je to, da ta vosek posega v prehransko verigo ter prispeva k uničevanju tropskih gozdov.

EDINA prijazna vašemu zdravju

Edina ni zgolj prijazna okolju, temveč tudi vašemu zdravju. Vsi sestavni elementi, vključno z voskom, so neškodljivi vašemu zdravju. Edini diametralno nasprotne so elektronske in solarne sveče ter sveče na t.i. tekoči parafin. Za vse naštete vrste sveč je značilna izjemna vnetljivost, strupenost, jedkost, dražljivost ter rakotvornost. V primeru zaužitja tekočega parafina lahko pride do hude poškodbe pljuč, izključena pa ni niti smrt. Neškodljive niso niti klasične parafinske sveče, saj se parafinski vosek pridobiva iz nafte. Zaradi tega pri izgorevanju voska nastajajo za zdravje kancerogene snovi, zlasti zelo nevarna toluen in benzen.

EDINA, ki ne pušča nobenih odpadkov

Vse obstoječe sveče, ki se nahajajo na trgu, puščajo za sabo odpadke. Četudi se zaradi nepreglednih kupov plastične embalaže, ki se nahajajo v zbirnih centrih komunalnih podjetij, v tem smislu na prvi pogled zdijo najbolj problematične klasične parafinske sveče, pa vam v edini predelovalnici odpadnih nagrobnih sveč Plastkom na Jesenicah lahko dokažejo, da so v tem pogledu dosti slabše elektronske in solarne sveče. Te vsebujejo težke kovine kot npr. kadmij, krom in nikelj, zaradi česar predstavljajo izjemno nevarnost za okolje in si zaradi tega nikakor ne zaslužijo pridevnika »ekološke«. Veseli nas, da je v zadnjem času mogoče na trgu zaslediti nekoliko dražje sveče iz razgradljivih materialov, ki sicer za sabo puščajo embalažo, ki jo je moč kompostirati, niso pa povsem brez odpadkov in stroškov predelave. Njihova težava je ta, da za njimi ostaja embalaža, ki jo je potrebno peljati v kompostiranje, s čimer se ustvarjajo transportne poti. Vedno večja je tudi ponudba ekoloških sveč iz palminega olja, a je za pridelavo le-tega potreben uvoz surovine, ki pa posega tudi v prehransko verigo. Pri idejni zasnovi Edine, ki bo po uporabi vrnjena v Plečnikovo cvetličarno, smo upoštevali, da zanjo ne ostaja ničesar, saj odluženo stekleno embalažo prevzamemo, očistimo ter ponovno napolnimo z voskom. Dotrajano ali polomljeno steklo in pokrovčke iz aluminija se v celoti reciklirajo, iz njih pa se izdelalujejo novi kozarci in pokrovčki.

EDINA, ki je povsem recikabilna

Aluminij in steklo – materiala, ki sta poleg voska glavi sestavini Edine, je mogoče reciklirati praktično v neskončnost, pri čemer oba materiala v nobenem pogledu ne izgubita na kvaliteti. Steklene kozarce predeluje njihov proizvajalec – Steklarna Hrastnik, aluminij pa podjetje Impol. Recikliranje odpadnega stekla je učinkovit postopek, saj pri tem ne nastajajo stranski proizvodi, poleg tega pa se s tem privarčuje na surovinah ter na porabi energije. Ena tona odpadnega stekla nadomesti približno 1.2 ton surovine za izdelavo stekla. Postopek recikliranja aluminija je neprimerno energetsko učinkovitejši od postopka pridobivanja aluminija iz rude, saj za enako količino aluminija z recikliranjem porabijo kar 95 % manj energije kot za pridobivanje aluminija s pomočjo elektrolize aluminijevega oksida. Morebitne ostanke voska stopimo in ponovno uporabimo pri izdelavi sveč.

EDINA, ki reciklira odpadno jedilno olje

Z vsako dogorjeno nagrobno svečo Edina se reciklira približno 2 decilitra odpadnega jedilnega olja. Če ta količina olja konča v naravi, lahko z njo onesnažimo več 100 litrov pitne vode. V Sloveniji je zbiranje odpadnega jedilnega olja, ki nastaja pri pravnih osebah, sicer urejeno, a se vse zbrane količine izvozijo v tujino. Tam se predela v biodizel in nato zopet uvozi k nam. Slovenija namreč nima nobenega registriranega predelovalca tega odpadka v biodizel. Še večjo težavo predstavlja odsluženo jedilno olje, ki s pripravo hrane ostaja v gospodinjstvih. Povprečno slovensko gospodinjstvo namreč še vedno zavrže med 3 in 5 litri tega odpadka letno, s čimer povzroča težave in stroške sebi (olje je najpogostejši vzrok zamašitve cevi), čistilnim napravam in naravi.

EDINA, ki si jo boste lahko izdelali doma

Edina v naredi sam izvedbi kot edina tovrstna na svetu omogoča, da si jo izdelate sami, in to kar iz odpadnega jedilnega olja, ki vam ostaja po cvrtju. Postopek izdelave je izjemno enostaven in hiter. Z redno izdelavo takšnih sveč boste tako na najlepši možni način poskrbeli za reciklažo tega odpadka, za kar vam bodo hvaležni narava in naši prihodnji rodovi.

EDINA, ki ponuja informacijo žalujočim

Prižiganje nagrobnih sveč v spomnim na umrle bližnje lahko v nas odpira stare ter nepopolno zaceljene čustvene rane, ki so toliko večje, v kolikor se je pokojnik poslovil pred kratkim in v kolikor proces žalovanja še ni zaključen. Edina od ostalih nagrobnih sveč izstopa tudi po tem, da kot edina ponuja informacijo o procesu žalovanja. Žalujoče, pri katerih se ta proces ustavi in si sami pri tem ne zmorejo pomagati, spodbuja, da obiščejo spletni forum našega digitalnega medijskega partnerja med.over.net z naslovom »Žalovanje in slovo«.

Nagrobno svečo EDINO odlikujejo še nekatere ostale lastnosti, zaradi katerih je njena uporaba enostavna in varna.

Manjša možnost poškodbe podlage

Odebljeno dno steklene embalaže preprečuje, da bi vročina, ki se sprošča pri gorenju, poškodavala kamen ali drugo podlago.

Manjša možnost prevračanja

Zaradi večje teže kozarca se sveča redkeje prevrača, za dodatno zaščito pa je mogoče uporabiti stojalo.

Nično tveganje za vžig

Zaradi uporabe stekla ni nevarnosti, da bi sveča povzročila požar.

Večja zanesljivost gorenja

V vosek ne vpihujemo zraka, saj lahko le-ta vpliva na čas in zanesljivost gorenja.

Daljši čas gorenja

Naravni voski, med katere se uvršča tudi naš, v povprečju gorijo dlje kot parafinski.

Možnost personalizacije

Na stekleno embalažo je mogoče gravirati lepo misel ali risbo po tvoji izbiri, s tem pa svečo narediti še bolj edinstveno.